Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

18Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите участва в инициативата "Да изчистим България заедно". Почистен беше пътя от град Петрич до хижа Беласица. Прочети още...

1 2На 16.09.2023 г. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите ще вземе участие в най-мащабната доброволческа инициатива „Да изчистим България заедно”.
За доброволците, които желаят да се включат в почистването на Природен парк „Беласица“ сборния пункт е пред входа на стадиона на град Петрич от 9:00 часа.

Прочети още...

borovinkiВъв връзка с регламентираното събиране на диворастящи плодове от боровинка Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите уведомява обществеността, че позволеното количество за лични нужди от едно лице в рамките на един ден е до 4 /четири/ кг.

Прочети още...

festivalЗаповядайте на десетия "Фестивал на кестена"! Събитието ще се проведе на 15.10.2023 г. в село Коларово, община Петрич. На фестивала ще Ви очакват уникални Подгорски шатри отрупани с вкусни ястия, съчетани с традициите и фолклора, от района на Природен парк "Беласица". Кестеновия празник се организира от Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и Община Петрич, в партньорство с Българска фондация „Биоразнообразие“ и Пирински туристически форум, със съдействието на Исторически музей град Петрич, както и с активното участие на кметовете, читалищните секретари и хората от района на Природен парк „Беласица“. Заповядайте, за да съпреживеем заедно тази инициатива, утвърдила се през годините като традиционна и желана, от жителите и гостите на община Петрич и региона!

17На 25.07.2023 г. в природозащитния информационен център в сградата на Дирекция на Природен парк "Беласица" към Изпълнителна агенция по горите, бяха малчуганите от Лятна занималня Smarty Summer. Прочети още...

Страница 1 от 60