Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

zalesjvaneС редица инициативи Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите отбеляза Седмица на гората 2023 г. Всички прояви във връзка с празничната седмица бяха организирани съвместно с ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, град Петрич и ТП „ДГС Петрич“.


Мероприятията започнаха с представяне на изложба „Магнетичната Беласица“ в посетителския център в сградата на дирекцията в село Коларово. Продължиха с почистване на туристическият маршрут от град Петрич до хижа Беласица. Ремонтиране и поставяне на нови паркови архитектурни елементи за нуждите на отдиха и туризма. ДГ №3 „Слънце“ град Петрич, филиал село Коларово също взеха участие с организирано засаждане на фиданки от каменен дъб.
За финал събитията приключиха със залесяване с кестенови дръвчета в местността „Тинкина поляна“ на територията на парка, организиране на образователни игри с природна насоченост и посещение на ученици от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", село Дамяница в информационния център в сградата на парка.
Поводът – Седмицата на гората и 110 години от създаването на ТП „ДГС Петрич“. Кестеновите дръвчета са подарени от фондация Гората.бг.

Забавление

               

logo naturerlebnis s2s

Интерактивна карта

karta banner s250

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/