Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

kesteniДирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите организира за четвърта поредна година Фестивал на кестена. Събитието ще се проведе на 10.10.2015 г. (събота) на площада пред читалище „Яне Сандански“ в село Коларово, община Петрич с начален час 16:00.

Прочети още...

IMGP8647На 23 август 2015 г. се състоя традиционното изкачване на връх Тумба в Природен парк „Беласица“. Планинари от България и Македония се срещнаха на точката, където се събират трите държави – България, Македония и Гърция. Времето позволи това ежегодно изкачване да се състои и любителите на планината за пореден път да се насладят на красотата на Беласица. Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите също се включи в инициативата.

IMGP8381Регионална дирекция по горите Благоевград съвместно с Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите проведе обучение на открито за ученици от четвърти клас при СОУ „Васил Левски“ село Коларово.

Прочети още...

Забавление

               

Карта на региона

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/