Вековни гори, защитени и ендемични растителни и животински видове,уникални и представителни съобщества и екосистеми в безлесната зона на планината Беласица.

Чети още
Планината Беласица е уникална, изключително интересна и малко позната дори за хората, които живеят в нейното подножие. На кръстопът, разделена между три държави (България, Македония и Гърция) – в миналото арена на драматични събития, а днес – мост между народите.

Чети още
Беласица предлага разнообразни и интересни възможности за пешеходен и вело-туризъм. За посетителите, които предпочитат предизвикателството предлагаме дълги маршрути. Кратките маршрути около селата и хижите дават възможност и на най-неподготвените туристи да се докоснат до вълшебния свят на тази невероятно красива планина.

Чети още
Природен парк „Беласица” е най-новият Природен парк в България. Освен опазването на богатото биоразнообразие Паркът ще допринесе за развитието на туризма и по-конкретно екотуризма.

Чети още

Добре дошли в официалния сайт на Дирекция на природен парк „Беласица“

IMGP0426На 11.12.2015 г. Дирекция на Природен  парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите в партньорство с община Петрич, сдружение „Млад планинар“ и Исторически музей - град Петрич отбелязаха международния ден на планината.

Прочети още...

P1060237На 11.12.2015 г. Дирекция на Природен  парк „Беласица” към Изпълнителна агенция по горите, ще представи официално филм за „Природното наследство на Беласица“ изработен от парковата администрация. Събитието ще се проведе от 18:00 часа в залата на общинска администрация град Петрич.

Прочети още...

IMGP0323На 21.11.2015 г. Дирекция на Природен парк „Беласица"  към Изпълнителна агенция по горите организира есенно почистване на парка. В инициативата взеха участие учениците от ОУ „Христо Смирненски“ град Петрич. Възпитаниците на училището почистиха пътя от град Петрич до хижа Беласица и събраха множество отпадъци от хартиени и полиетиленови опаковки, фасове и гуми.

Прочети още...

Забавление

               

Карта на региона

"Само когато последното дърво бъде отсечено,
последната река - отровена,
когато последната риба бъде уловена,
само тогава ще разберете,
че парите не могат да се ядат."
/Вождът Сиатъл/